Pääosin Nurmijärven luoteispuolella on kahdeksantoista yli hehtaarin kokoista järveä tai lampea, joiden virtavedet laskevat suoraan tai välillisesti järveen:
Latvajärvi (83,6 ha), Kankainen, Kalpialan Hatikainen, Pekanmäen Hatikainen, Ridanlampi, Keski-Hatikainen, Kurkilampi, Hoikka, Soilampi, Mustalampi, Suuri Susilampi, Täilampi, Hauklampi, Sourlampi, Kurkilampi, Kuoppalampi, Ruunalampi ja Kanslampi (1,05ha).
Nurmijärveen laskevat joet ja ojat on merkitty oheiseen karttaan punaisella neulalla. Niistä huomattavimpia ovat Viljakkalahteen laskeva Ridanlammen laskuoja ja pohjoisesta virtaava Säynäänjoki.
Lännessä Niraniemen eteläpuolella järveen laskee Niraoja ja Likalahteen johtaa laskuoja Lapinlammesta.
Vertasenlahteen etelästä laskee oja Kanslammelta ja Hauklammelta sekä lyhyt laskuoja Urolammesta.
Lahdenkylänlahteen laskee pohjoisesta ojat Kirjolammelta ja Paskalammelta.
Edellisten lisäksi Nurmijärveen laskee eri suoalueilta kolmisenkymmentä pienempää nimeämätöntä ojaa tai puroa (sininen pallo).
Vertasenlahti
Vertasenlahteen etelästä, Kanslammelta ja Katralammelta laskevan ojan valuma-alue on runsaat 140 hehtaaria.
Alue on kriittinen koska osittain perattua ojaa pitkin virtaa Nurmijärveen runsaasti humuspitoista vettä ojitetuilta suoalueilta.
Humusvaikutuksesta kertovat kemiallinen hapenkulutus (CODMn) ja väriluku olivat Vertasenlahden laskuojasta 2017 otetuissa vesinäytteissä erittäin korkeita. Myös ravinnepitoisuudet olivat suuruusluokaltaan rehevän veden arvoissa.
Putkipato ja laskeutusaltaat
Nurmijärven suojeluyhdistys on rakentanut Vertasenlahden laskuojaan putkipadon ja kaksi laskeutusallasta, joiden lietevarastot tyhjennetään määrävälein pumppaamalla. Humusta pyritään suodattamaan virtavesistä myös lampaanvilla- ja heinäpaalisuodattimilla.